Working in a hospital

Hola!
Kaks viikkoo takana ja kolme ja puol edessä. Tuntuu iha hullult et ollaa oltu tääl jo kaks viikkoo ku tuntuu silt ku just oltais vast tultu. Viikot menee aika paljo töide ohes. Salla on töissä paikallisessa koulussa ja mä oon töissä yksityisessä sairaallassa. Aattelin et nyt ku oon jo hetken siel ollu osaisin jotai kertooki.

Eli siis sairaallan nimi on Juaneda, joka on yksityinen sairaallaa pienen matkan päästä Palman keskustasta. Mikäli oon ymmärtänyt oikein ni näitä sairaalloita on useampia ympäri Espanjaa ja heil on myös pienempiä vastaanottoja tiettyihin erikoistumisaloihin esim. hammaskliniikka. Laitan tähän linkin sairaallan nettisivuille jos kiinostaa käydä kurkkamassa: http://www.juaneda.es/
Täällä on suhtkoht samanlainen systeemi kuin Suomessa, eli on julkinen terveydenhoito ja yksityinen terveydenhoito. Kyselin vähän, että mikä näillä on erona niin samat jutut kun meillä. Eli julkisella puolella on isommat jonot, ja yksityisellä pääsee nopeemmin hoitoon. Totta kai jos hengen hätä niin ei julkinen puolikaan mihinkään jonoon laita, mutta ei niin akuuteissa hoidoissa yksityinen on nopeempi. Kertoivat, että hoidon laatu on molemmissa melko samaa luokkaa. Toisin kun Suomessa täällä yksityisellä puolella saa huonopaa palkkaa kun julkisella, joten työntekijän kannalta on parempi olla julkisella puolella töissä.

Juanedassa ekana päivänä käytiin kierros ympäri sairaallaa. Heiltä löytyy tästä sairaallasta kaikki perus osaamisalat paitsi sydänkirurgia ja synnytyspuoli. Oon ite osastolla mihin potilaat tulee ensiavusta odottamaan leikkausta tai leikkauksen jälkeen odottamaan kotiin pääsyä. Osastolla on myös ollut potilaita erilaisten pienten infektioiden takia taikka kehkokuumeen vuoksi. Yks yö tuolla maksaa noin tonnin, joten hyvä vakuutus pitää olla. Mikäli potilaan vakuutus ei kata hoitoja, potilas siirretään julkiselle puolelle hoidettavaksi. Suurin osa potilaista on turisteja, etenkin saksalaisia löytyy paljon. Turistien takia sairaallassa onkin tosi hyvä tulkki systeemi, eli jos asiaa ei huonolla englannilla pysty selvittämään niin sairaallalla on omat tulkit kun kutsutaan paikalle. Sairaallalla kuulemma huomaa hyvin onko turisti kausi vai ei. Jokanen potilas saa oman huoneen, jossa on oma kylpyhuone ja extra sänky omaisille. 





'

Työt on sujunut tuolla todella mukavasti ja oon oppinu uutta, vaiks harva työntekijä englantia  puhuukaan. Kaikki on ollut todella ystävällisiä ja vaikka ei englantia puhuisikaan he kaikin muun tavoin kommunkoi, yrittää tutustua ja yrittää ottaa mukaan työtehtäviin. Enimmäkseen olen kulkenut sairaanhoitajien kanssa, koska usein englantia osaavat ovat sairaanhoitajia. Olen siis nähnyt vähän mitä sairaanhoitajan työhön kuuluu. Olen jopa itse saanut poistaa kanyyleja, puhdistaa leikkaus haavoja ja vaihtaa potilaalle tipan kautta annettavan lääkkeen. Täällä osastolla on töissä sairaanhoitajia, sairaanhoitajan avustajia (lähin suomen lähihoitajaa) ja potilaiden kuljettajia, tai niin kun nää sanoo " the strong men". Täällä sairaanhoitajan avustajien koulutus kestää  yhden vuoden ja mikäli oon ymmärtänyt oikein sisältää melkeenpä muuten samat hommat kun lähihoitajalla Suomessa paitsi kaiken näkönen lääkehoito.

Yleensä aamusin sairaanhoitaja lähtee kierroille ja mittaa kaikkien potilaiden pulssin, verenpaineen ja lämpötilan. Sit ku tää on tehty kirjataan tideot ylös. Toisin kun Suomessa suurin osa potilaan tiedoista on paperilla, eikä sähkösenä. Ilmeisesti tähän on tulossa muutosta, mut hiljalleen joten ei varmaan pariin vuoteen tapahdu mitään. Kirjausten jälkeen jaetaan lääkkeet koko päivälle ja käydään antamassa aamulääkkeet. Aamulääkkeiden ja aamupalan jälkeen mennään suihkuttamaan potilaat, vaihdetaan puhtaat lakanat ja mikäli potilaalla on leikkaus haavoja ne puhdistetaan, tässä on mukana sairaanhoitaja ja sairaanhoitajan apulainen. Kun pesut on tehty ootellaan, että lääkärit käy kierroilla. Usein lääkärien kierrot tapahtuu vasta joskus yhden aikoihin, mutta silti on kaiken näköstä tekemistä esim. toimenpiteitä, lääkeiden antammista, uusien potilaiden sisäänkirjausta, potilaiden kotiuttamista yms. Kun lääkärit on käyny tehdään mahdolliset muutokset potilaan hoitoihin tai suoritetaan potilaille määrätyt toimenpiteet.
Työpaikkana oon tosi paljon tykänny tuolla olla ja harva potilaskaan on mitään valittanut. On tosi mielenkiintosta nähdä ja tehdä eritoimenpiteitä mitä normaalisti suomessa välttämättä en saisi tehdä. Oon siis oppinu paljon ja mut on tuolla otettu niin hyvin vastaan, et eipä aamusin töihin lähtö hirveesti harmita (paitsi aikasin herääminen). 

Adios! - Sissi 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The first week

Kotia Kohti